31 DE MAIG: DIA MUNDIAL SENSE TABAC / CAP TÀRREGA

Amb el lema: “Comprometeu-vos a deixar de fumar”

Recentment, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha llançat una campanya mundial, d’un any de durada, per al Dia Mundial sense Tabac 2021, amb el lema “Comprometeu-vos a deixar de fumar”. Aquesta campanya té com a objectiu donar suport a 100 milions de persones de tot el món en el seu intent de deixar el tabac mitjançant diverses iniciatives i solucions digitals. Ajudarà a crear entorns més saludables que propiciïn deixar de fumar mitjançant:

• La defensa de polítiques fortes de cessació del consum de tabac.

• La promoció d’un major accés als serveis de cessació.

• La sensibilització sobre les tàctiques de la indústria del tabac.

• La capacitació dels consumidors de tabac perquè intentin, amb èxit, deixar de fumar mitjançant les iniciatives “Deixar i guanyar”.

La pandèmia de la COVID-19 ha provocat que milions de consumidors de tabac vulguin deixar de fumar. Tanmateix, deixar el tabac és un repte, sobretot a causa de l’estrès social i econòmic afegit provocat per la pandèmia.

A tot el món, al voltant de 780 milions de persones diuen que volen deixar de fumar, però només el 30% tenen accés a les eines que les poden ajudar a superar l’addicció al tabac, tant físiques com mentals. L’OMS proporcionarà als consumidors eines i els recursos necessaris perquè intentin abandonar el tabac amb èxit.

Deixar de fumar té beneficis per a la salut importants i immediats

Deixar de fumar té beneficis per a la salut immediats i de llarg termini. Després de només 20 minuts de deixar de fumar, la freqüència cardíaca disminueix. En un termini de 12 hores, el nivell de monòxid de carboni a la sang es normalitza. En un termini de 2 a 12 setmanes, la circulació millora i la funció pulmonar augmenta. Passats 1-9 mesos, la tos i la falta d’aire disminueixen. En un termini de 5 a 15 anys, el risc d’ictus es redueix al d’un no fumador. Després de 10 anys, la taxa de mortalitat per càncer de pulmó és aproximadament la meitat que la d’un fumador. I passats 15 anys, el risc de malalties del cor és el d’un no fumador.

Al CAP de Tàrrega hem muntat un performance estàtic on el que es pretén és fer reflexionar i convidar a l’usuari a que atreveixi a comprometre a deixar de fumar tal com senyala el lema d’enguany.

Aquesta entrada s'ha publicat en informació, notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s