Estudi POMA: “Aplicació en la pràctica clínica habitual d’un protocol de medicina personalitzada en pacients amb diabetis mellitus tipus 2 (DM2) i múltiples dosis d’insulina (MDI)”

L’EAP Tàrrega, junt amb altres Centres d’Atenció Primària de la Regió Sanitària de Lleida i el Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Arnau de Vilanova, ha iniciat la seva participació en l’estudi POMA: “Aplicació en la pràctica clínica habitual d’un protocol de medicina personalitzada en pacients amb diabetis mellitus tipus 2 (DM2) i múltiples dosis d’insulina (MDI)”.

Aquest estudi neix després que el Departament de Salut aprovés la dispensació de dispositius de monitoratge continu de glucosa (MCG) als pacients amb DM2, dependents d’insulina i que necessitin almenys sis controls de glucèmia al dia. Aquests dispositius són uns aparells que mesuren de forma contínua els nivells de glucosa sota la pell, en temps real.

La hipòtesi de l’estudi és que 1 de cada 4 persones amb DM2 que porten MDI tenen un pàncrees que encara fabrica prou insulina. Per tant, mesurant la reserva d’insulina d’aquests pacients amb una analítica de sang, podrem esbrinar si és factible suspendre algunes de les punxades d’insulina i canviar-les per tractament en pastilles, si s’escau. Després de 6 mesos d’aquest canvi valorarem si ha millorat el seu control del sucre i la seva qualitat de vida. També estudiaríem com afecta l’inici de la MCG a les persones que mantinguin totes les dosis d’insulina.

Aquest és un exemple del desenvolupament de projectes de recerca clínica entre diferents nivells assistencials amb repercussió directa en la salut de la nostra població.

Aquesta entrada s'ha publicat en informació, notícies i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari