Programa PAFES

PROGRAMA DE PRESCRIPCIÓ D’EXERCICI FÍSIC PER A LA SALUT

 Cartell%202013-14%20def%20copia[1] El Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) és un programa de promoció de la salut des de l’atenció primària mitjançant el consell i la prescripció d’activitat física.

El PAFES és una iniciativa interdepartamental del Govern de Catalunya per a lluitar contra el sedentarisme; realitzada pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya.

Neix d’un acord de govern el 28 d’agost de 2007 (en la línea del PIP: pla pilot de 2 anys de duració) amb el suport dels objectius del Pla de Salut de Catalunya 2000-2005, seguint el consens en prevenció del Llibre Blanc1, dins del marc del PAAS2 i de l’estratègia “Reconeixement del Paper Social de l’Esport3.

 L’objectiu final del programa PAFES es millorar la salut i la qualitat de vida de les persones sedentàries, augmentant els nivells d’activitat física (AF) dels adults mitjançant la capacitació de professionals sanitaris i d’ AF i facilitant la pràctica dels usuaris de l’atenció primària.

Els objectius específics del programa PAFES són:

Incorporar la prescripció i el consell d’activitat física com a eina terapèutica d’utilització en l’atenció primària de salut.

Actualitzar els coneixements i habilitats dels professionals implicats amb cursos de formació i reciclatge, coordinadament amb els equips docents multidisciplinaris que proporcionen les eines necessàries per a desenvolupar els seus rols.

Coordinar els recursos assistencials (d’atenció primària i a nivell especialitzat) que poden intervenir en el procés de prescripció de l’activitat física.

Potenciar la utilització d’equipaments esportius existents a nivell territorial.

Establir canals de comunicació dins dels equips multidisciplinaris.

Impulsar la col.laboració entre els diferents sectors i institucions implicats en cada cas.

1Consens sobre les activitats preventives a l’edat adulta dins l’atenció primària: Llibre blanc. 2a ed. Generalitat de Catalunya, Departament de Salut. Barcelona, 2006.

 2Pla Integral per a la Promoció de la Salut mitjançant l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS). Generalitat de Catalunya, Departament de Salut. Barcelona, 2005.

 3Pla de Govern 2007–2010. Generalitat de Catalunya, Departament de la Vicepresidència, Secretaria General de l’Esport. Esplugues de Llobregat, 2007.

Font: www.pafes.cat

Per saber si podeu ser candidats a seguir aquest programa us heu de programar una visita amb el vostre metge/ssa o infermer/a de referència.

_______________________________________________________________

Per més informació, podeu trucar al CAP Tàrrega, telèfon 973 310852.